Tiilikkajärven kansallispuistossa

Lumet sulaa kovaa vauhtia ja luonnossa liikkujan mieli vetää jo kovasti retkeilemään. Kaivelin viime kesän retkikuviamme ja sieltä muistui mieleeni mukava elokuinen retki Tiilikkajärven kansallispuistoon.

Tiilikkajärven kansallispuistoon Rautavaaralle ajelee meiltä parissa tunnissa
https://www.luontoon.fi/tiilikkajarvi/kartatjakulkuyhteydet . Olimme retkellä kahden perheen voimin ja meille sattuikin upea aurinkoinen päivä retkeillä. Kiersimme 7 km Uiton kierto -nimisen reitin. Reitti sopi mainiosti myös lapsille helppokulkuisena, alussa oli jonkin verran mäkistä, mutta ei vaikeaa kulkua kuitenkaan.

Reitti kulkee Sammakkojärven ympäri. Kivan vaihteleva reitti. Matkan varrelta löytyi niin havumetsää, koivikkoa kuin suotakin. Ja pitkospuilla kävelyhän on varsinkin lapsista tosi kivaa, mutta toki kyllä aikuisistakin 😉

Uiton kierroksen pohjoisosassa voi käydä Venäjänhiekalla (400m reitiltä), mutta se jäi meiltä tällä kertaa käymättä. Siellä on mahdollisuus myös telttailuun. Sen sijaan Uiton kämpällä poikkesimme syömässä eväät kivalla laiturilla. Pihassa voi grillata myös omia eväitä, sieltä löytyy niin wc kuin kaivokin ja uimaankin pääsee. Oikein mukava eväspaikka.

Maisemat oli kyllä hienot ja on mukava käydä välillä ystävien kanssa yhdessä retkeilemässä, lapsista on seuraa toisilleen ja tulee vaihdettua samalla kuulumiset. Jaettu ilo on todellakin kaksinkertainen ilo 🙂

Ruunaan koskilla

Teimme pienen päiväretken Ruunaan koskille reilu viikko sitten. Silloin oli vielä lehtiäkin puissa ja meille sattui ihanan aurinkoinen ja lämmin päivä näin loppusyksyn keskelle. 

Ruunaalla on monipuolista luontoa useine retkeilyreitteineen. Me kuljimme Siikakosken ja Murrookosken pienen rengasreitin (5 km), jonka aikana saimme ihastella hyvinkin erilaisista maisemista.  

Kohtuullisen lyhyen reitin varrella oli niin erilaista metsämaata, kosken kuohuja kuin suotakin. Kalastajia oli jonkin verran kosken varrella, mutta muuten saimme aika rauhassa kiertää lenkkimme. 

Ei ole koskaan tullut Ruunaan koskia laskettua, mutta täytyy varmaan sekin joku päivä testata. 

Minulle suomaisemassa on jotain todella rauhoittavaa ja seesteistä. Tällä reitillä suon pitkospuuosuuksien välillä oli kaistaleena kangasmetsää. 

On hienoa, että Suomesta löytyy vielä ihanan rauhallisia ja upeita retkeilyalueita. Tänne tulemme toistekin… toiselle reitille. 

Patvinsuon kansallispuisto

Retkeilimme viikonloppuna Patvinsuon kansallispuistossa, jonne on meiltä matkaa noin tunti autolla. Patvinsuolta löytyy sekä lyhyttä että pitkää reittiä vaihtelevissa maastoissa. Me valitsimme päiväreitiksemme Suomunkierron 15 km, joka on helppokulkuinen reitti. Se kiertää Suomujärven ympäri välillä poluilla ja välillä pitkospuita pitkin. 


Reitillä sai suurimmaksi osaksi kävellä aivan rauhassa. Suomujärven rannoilla on upeita hiekkarantoja. Siellä voisikin hyvin viettää rantapäivän erämaajärven hiekalla lepäillen ja uiden.  
Patvinsuon kansallispuisto on erämainen luontoretkeilykohde ja lisäksi merkittävä suoluonnon suojelu- ja tutkimusalue. Kansallispuistossa on maksuttomia telttailualueita ja matkailuvaunuilla voi yöpyä Surkanpuron pysäköintialueella. 

Olipa ihana, rauhallinen ja virkistävä päivä! Saimme nauttia kauniista ja vaihtelevan monipuolisesta erämaaluonnosta. Täällä saa todella retkeillä luonnon rauhassa ja Patvinsuo sopii hyvin myös koko perheen retkikohteeksi. Myös Viva koiramme tykkäsi 🙂

Luontoajatuksia

Muutimme kesäkuussa tänne maalle asumaan ja olen useita kertoja sen jälkeen miettinyt, kuinka onnekas olen. Saan herätä joka aamu eri näköiseen maisemaan, kun aurinko, pilvet, tuuli ja sateet muokkaavat Pielistä eri tavoin. Täällä ison järven rannalla, luonto näyttää aina erilaiselta. Se on myös käsin kosketeltavan hiljainen tai sitten hurjan kovaääninen ja voimakas. 

Vaikka aurinkoinen kesä oli huikea, on kostea tihkusateinen syysmetsän hiljaisuus hyvinkin rauhoittava. Syksyn tuntee jo luonnossa ja se tuntuu kuuman kesän jälkeen todella seesteiseltä. Eilen metsässä mietin, että jos tätä raikasta syysilmaa voisi laittaa pulloon ja lähettää ympäri maailmaa, voisivat ihmiset varmasti paljon paremmin.